Műfogsor (protézis) – kivehető fogpótlás

Sokan idegenkednek a kivehető pótlástól, félnek tőle, kényelmetlennek gondolják. Egy jó funkciójú fogpótlás viselésekor ez a rossz érzés hamar megszűnik.

Megszokása után sajáttá, testrésszé válik, hasonlóan, mint a szemüveg.

Kivehető fogpótlások

I.Részleges kivehető fogpótlás

Az eredeti fogaknál nagyobb helyet foglal el a szájban, a foghús kisebb- nagyobb területét is fedi, a maradék fogakhoz rögzül, de a páciens önállóan el tudja távolítani és helyre tudja illeszteni.

Akkor készülnek, mikor a megmaradt saját fogak száma, illetve elhelyezkedése már nem teszi lehetővé rögzített fix fogpótlás készítését.

A fogpótlás a maradó fogakhoz többféle módon kapcsolódhat:

  • Legegyszerűbben különböző kapcsokkal lehet a meglévő fogakhoz rögzíteni. Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy a meglévő fogakat nem kell „bántani”, lecsiszolni. Ezek a kapcsok látszódnak és elmozdulhatnak a fogakon.

alsó részleges protézis drótkapcsokkal

alsó részleges protézis öntött kapcsokkal

Az alábbi két megoldás lehetőséget ad a rögzítő eszközök láthatatlanná tételére, és a stabilitás fokozására!

  • Rejtett kapcsolódás. A finommechanikai eszközök (csúsztatók, merevítőrudak, patentok…) diszkrét módon igen stabil segítséget kínálnak. Ilyenkor úgynevezett kombinált fogpótlást készítünk. A maradék fogakat híddal merev egységbe foglaljuk. A hídhoz a kivehető fogmű rejtett módon kapcsolódik. Ezek a kapcsolódási pontok összerakott helyzetben nem látszódnak, a pótolt fogak belsejében takarva maradnak. Általában akkor alkalmazzuk, ha elegendő számú fog található a frontfogak területén, míg az oldalsó területeken a fogak hiányoznak.
kombinált fogpótlás hidakon csúsztatók, melyekhez a kivehető rész kapcsolódik
  • Teleszkópos fogsor akkor javasolt, ha csupán néhány fog marad a fogívben. Ilyenkor ezen fogak lecsiszolt felületére egy speciális alakú fogmű (primer teleszkóp) kerül felragasztásra, melynek negatív mása (szekunder teleszkóp) a fogsorba épül be. A két teleszkópot a patikaüveg és az üvegdugó találkozásához tudnám hasonlítani. Ha kiszorul közülük a levegő nagyon stabilan tart. Az eredmény úgy néz ki, mint a teljes fogsor, csak nem mozdul ki. Németországban nagyon kedvelik.
felső teleszkópos protézis felső teleszkópos protézis alsó teleszkópos protézis

Ezek a megoldások tartósak, stabilak, esztétikusak, nagyon jól használhatóak. Kivehetőek, de nem kell attól félni, hogy rágás közben kiesnek, beszéd közben kilökődnek. Kizárólag a tisztításakor kell kivenni, ezután vissza kell helyezni. Sok esetben a kivétel nem is olyan egyszerű. Éjszaka is viselhetők.

Lehet olyan intimen kezelni, hogy a környezete ne vegye észre, hogy ilyen kivehető készüléket visel.

II. Teljes kivehető fogpótlás

Teljes foghiány esetén, ha már egyetlen fog sem marad a rögzítésre, teljes protézist készítünk. Az ilyen fogpótlásokat a vákumhatás, a rágónyomás, és a gravitáció tartja a helyén.

Nagy körültekintést igénylő munka. A fogorvos, a páciens, és a fogtechnikus sok türelmét, és jó összhangját kívánó közös eredmény, mire a fogpótlás stabilizálásához szükséges összes anatómiai lehetőséget sikerül kihasználni.

A fogsorok átlagos kihordási ideje 6-8 év. Ennek egyik oka a műanyagok elöregedése, másik oka a terhet viselő nyálkahártya felszínek megsüllyedése, lesorvadása.

A fogsorok rögzítésében nagy segítséget nyújthat az implantáció. Mindössze 2-4 implantátum beültetése elegendő lehet ahhoz, hogy a teljes kivehető fogpótlás ne mozduljon el rágás vagy beszéd közben.

Az implantátum, és a protézis lemeze között ilyenkor különböző patentek, locatorok vannak. Ezek megnyugtató megoldást nyújthatnak az alsó teljes protézisek rögzítéséhez.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Az egészséges fogak 10 titka

Válaszoljon 10 kérdéses szájápolási tesztünkre, és megtudja, van-e még tennivalója, hogy fogai egészségét egy életen át megőrizze.