Fontos Tudnivalók

Allergia

A páciensek egyre gyakrabban keresik fel a fogorvosokat a szájüregükben hosszabb ideje fennálló és gyógyulási hajlamot nem mutató szokatlan gyulladásos jelenségek miatt.

Ezek hátterében sokszor allergia áll.

Néhány évtizeddel ezelőtt a bizonytalan eredetű jelenségekre könnyedén kimondták, hogy allergia okozza. Ma már sok fogászati anyagról egyértelműen bevizsgálható, hogy allergiás reakciót okoz e.

Mi az allergia?

Immunrendszerünk egy egyébként teljesen ártalmatlan anyagot ellenségnek érzékel. A ,,támadót” megjegyzi és később, mikor felismeri, küzd ellene. Ezután egészen kis mennyiségű irritáló anyag esetén is stimulálhatja az alvó memóriasejt az immunrendszert.

Milyen anyagok okozhatnak a fogászatban allergiás tüneteket?
Allergén lehet minden olyan anyag, mellyel az emberi szervezet kontaktusba kerül. A fogászatban leginkább a fémek okoznak allergiás tüneteket (nikkel, kobalt, króm, higany, berillium, réz, platina, palládium, iridium…).

A környezetben fellelhető irritáló anyagok, a benzolszármazékok, festékek, terpentin, formalin, növényi gyanták és balzsamok (kolofonium, perubalzsam, propolisz), gyógyszerek (penicillin, chloramfenikol, paraben) könnyen szenzibilizálnak (túlérzékenyítenek).

Nehéz meghatározni az allergiát kiváltó eredeti tényezőt. Fontos tudni, ha egy anyag iránti érzékenység más területen már kialakult (mosószerek, kozmetikumok, vegyi anyagok alkotóelemei, bizsuk, munkahelyi ártalmak…) a fogászati anyagok tekintetében is allergiás jelenségekre lehet számítani. Akinél például fülbevaló okozott egy fémmel szembeni túlérzékenységet, nem készíthető az illető fémet tartalmazó ötvözetből fogmű, mivel az biztosan allergiás reakciót váltana ki akkor is, ha előzetesen a páciens sohasem viselt fogművet.

A szenzibilizálódáshoz 6-14 nap szükséges. Kialakult allergia esetén a tünetek megjelenéséhez 24-48 óra kell.

Milyen tüneteket okozhat?

A fogászati anyagok (elsősorban a fémek) leggyakrabban a szájnyálkahártyán vagy a bőrön okoznak allergiás tüneteket.

Helyi, szájüregi reakciók: szájégés, nyelvbizsergés, szájszárazság, fekélyek keletkezése, villanyozó érzés, vérbőség, ínygyulladás, szájnyálkahártya gyulladás, ajakgyulladás, nyelvgyulladás, kóros elszarusodás, leukoplakia

Távoli, bőrreakciók: égő érzés, viszketés, vérbőség, hólyagok jelentkezése, elszarusodott felület kialakulása, ekcéma, bőrgyulladás, hajhullás

Hogyan diagnosztizálható a fémallergia?

A fémallergia megállapítására két tesztelési módszer létezik:

Az epicután teszt során az egyes fémeket, illetve vegyületeiket tartalmazó tesztkészítményeket a hát bőrére egyesével felviszik, és leragasztják. Az eredményt az allergén felvitelének helyén kialakuló bőrelváltozások fajtájából és mértékéből állítják össze. A bőrreakciókat több napon keresztül kell leolvasni.

A limfocita-transzformációs teszt azon fémek esetén végezhető el, melyek a specifikus T limfociták képződését váltják ki. Ehhez a vizsgálathoz vérvétel szükséges.

A bőrteszt allergiavizsgálatok szerint a fogászatban alkalmazott valamilyen anyaggal szemben a megvizsgált betegek 35-40%-a mutat pozitív allergiás reakciót, ezek között 15% férfi és 85% nő. Az allergiás páciensek 2/3-ad részében egy anyagra, 1/3-ad részében több anyagra egyszerre fordul elő reakció. A legtöbb pozitív esetet a fémek adják.

Az allergia tesztet bőrgyógyász-allergológus szakorvosok végzik. Ma már rengeteg anyagra vannak vizsgálatok. Ha szükségesnek érzi, fogpótlás készítése előtt kérdezze meg bőrgyógyászát, allergológusát végez-e epicután bőrtesztet fogászati anyagokra, különös tekintettel fémekre. Ennek eredményével ki tudjuk választani, milyen anyagból készítsük el a pótlását.

Hogyan kezelhető a fémallergia?

A fémallergia egyetlen és leghatásosabb kezelési lehetősége a fém elkerülése. Akinél egyszer kialakult egy fémmel szembeni allergia, az ezt az érzékenységet egész életére magával hordozza. Jelenleg sajnos nincs olyan módszer, ami a fémallergia meglétét megszüntetné. A fém kerülése sajnos sokszor bizonyos ékszerek, kozmetikumok viselésének mellőzését, a fogászati tömések, pótlások, implantátumok cseréjét jelenti.

Az arany, a kerámia, és a cirkónium olyan anyagok, melyek legkevésbé okoznak allergiás megbetegedést. Tulajdonságaik révén a fogászatban előszeretettel használjuk.

Tudnivalók tömés után

Amennyiben érzéstelenítőt is használtunk, az ajkak és a nyelv még néhány órával a kezelés után is zsibbadt lehet. Kerülje a rágást és meleg italok fogyasztását, amíg a zsibbadás teljesen el nem múlik. Zsibbadt állapotban könnyen félre lehet nyelni, nagyon könnyen el lehet harapni, vagy el lehet égetni a nyelvet és az ajkakat.

Mikor lehet enni a tömés után?

A kompozit töméssel rághat, amint a zsibbadás elmúlik, ezek ugyanis teljesen megkötnek már a rendelő elhagyásakor. Amalgám tömés után 3-4 óráig nem szabad enni.

Fájhat még a fog tömés után is?

Normális, ha a kezelés után melegre, hidegre vagy nyomásra érzékenységet érez. Ez hamar elmúlik. Az injekció helye szintén fájhat.

Amennyiben a nyomás érzékenység néhány nap után is fennáll, vagy a hideg-meleg érzékenység erősödik, vagy tartós fájdalma, esetleg egyéb kérdése vagy problémája van, hívja rendelőnket.

Tudnivalók Foghúzás után

A foghúzás után fontos, hogy a fog helyén a vér megalvadjon, egy kocsonya-szerű véralvadék képződjön. Ez gyorsan létrejön, ha közvetlenül a húzás után a fog helye szárazon marad, ez kb. 20-30 perc, melyet nálunk a székben ülve tölt. Ilyenkor nyugodtan, fejét nem mozgatva, résnyire nyitott szájjal, nyálát lenyelve, szárazon próbálja tartani a sebet. Ha ez létrejön, kicseréljük a gézlapot, mellyel távozhat, és melyet kb. újabb fél óra elteltével kidobhat. Ez alatt az idő alatt is igyekezzen szárazon tartani a sebét. Amíg az érzéstelenítés tart, semmit nem fogyaszthat (nehogy félrenyeljen vagy megharapja magát).

Az érzéstelenítés elmúltával fájdalom jelentkezhet, ha szükségét érzi, vegyen be fájdalomcsillapítót. Ami a háztartásában fejfájásra segíteni szokott, az ebben az esetben is jó (adagolása előírás szerint). Ha estére a húzás oldalán az arca megduzzad, akkor szobahőmérsékletű vízben kicsavart ruhával borogassa az arcát. Az arcbőrt ilyenkor zsíros krémmel kenje, hogy ne ázzon föl. Mélyhűtött tasakkal való borogatást nem ajánlom.

Ha a véralvadék a kihúzott fog helyén marad, akkor körülbelül 3 nap múlva elkezd behámosodni és nagyon hamar begyógyul a seb. Ha ez a véralvadék kiesik, akkor nagyon lassan és fájdalmasan gyógyul a seb. Ilyenkor érdemesebb újra visszajönni, hogy segíteni tudjunk.

Mire kell vigyázni?

Először is a véralvadék állaga olyan, mint a málnazselé, ebbe nem szabad semmivel belenyúlni, kipiszkálni (pl. fogvájóval). Nem szabad kiszívogatni, erősen megszívva kiugrik, mint a szilvamag. A legfontosabb, hogy nem szabad öblögetni. Tudom, hogy vér ízűnek érzi a száját, de ha ezért elkezd öblögetni, nem oldja meg a problémát. Minden folyadék oldja a vért, leginkább az alkohol. A szájöblögetők használata sem jó ilyenkor. Minél többször öblít, annál rosszabb. Amit kiköp, az természetesen nem vér, hanem véres-vizes nyál. Egy-egy csepp vér el tud színezni egy tál vizet is, ezt szokták a legtöbben vérzésnek gondolni. Ez nem vérzés, hanem a vér feloldódása.

Ha az érzéstelenítés elmúlik, és enni vagy inni szeretne, vigyázzon, hogy ne menjen a sebbe, különös tekintettel az apró magvakra (pl. szezámmag), rizsre, ezek könnyen belemennek a friss sebbe. Ha italt fogyaszt, ne öblítse külön a sebet, hanem nyelje le. Nem kell külön szívószál sem.

Fontos, hogy 24 óra elteltével visszatérjen a normális napi fogápolási rutinjához. Ez legalább napi egy fogmosást jelent, de a sebet nem szabad mosni. Ez gyorsítja a gyógyulást és a száját frissen és tisztán tartja.

Három napig kell fokozottan ügyelni arra, hogy hirtelen vérnyomás-emelkedés ne érje, mert az is kilökheti ezt a vérdugót.

A felső, oldalsó fogak húzása után, ha fog gyökércsúcsa benne vagy közelében volt az arcüregnek (ezt mindig jelezzük), legalább 10 napig nem szabad az arcüreg megnyílásának veszélye miatt túlnyomást képezni, ezért nem szabad erősen orrot fújni, repülőre ülni, búvárkodni.

Néhány nap után már jól lesz, és folytathatja megszokott, napi elfoglaltságait. Amennyiben erős vérzést, súlyos fájdalmat, 2-3 napnál tovább tartó duzzadást vagy a gyógyszer mellékhatását érzékeli, hívja rendelőnket.

Fontos tudni

Amennyiben nem a bölcsességfogát távolítottak el, fontos a sebgyógyulás után a hiányzó fog pótlásáról gondoskodni. A sebgyógyulás ideje egyénenként eltérő, 4-5 héttől 3 hónapig terjedhet. Hogy miért fontos a hiányzó fogak pótlása, és milyen lehetőségek vannak rá, arról bővebben itt olvashat: https://www.makausz.com/fogaszati-kezelesek/fogpotlas/

Ha implantációs megoldással szeretné pótolni a hiányzó fogat ezeket az oldalakat nézze meg:

Egy fog pótlása implantátumra azonnal

Implantáció a legfontosabb kérdések és válaszok

Ha még foghúzás előtt áll, fontolja meg a legtermészetesebb megoldást nyújtó, PRF technikávaltörténő sebészi fogeltávolítás lehetőségét is!

Tudnivalók Híd és korona készítése után

A koronák és a hidak elkészítéséhez általában három vagy négy alkalom szükséges. Az első vizit során készítjük elő a fogakat és lenyomatokat veszünk. A lecsiszolt fog érzékeny főleg hidegre és kiszáradásra, esetleg fájhat is. A csiszolt fog körüli foghús sérül a csiszolás során, ez a vonalszerű seb is érzékeny, bizonyos ételek, italok csíphetik pl. szájvizek, alkohol. A kellemetlenségek csillapítása érdekében, öblítse ki szájmeleg vízzel a száját. Ez oldja a feltapadt lerakódást és enyhíti a hideg-érzetet.

Ha lehetséges, ideiglenes koronát és hidat készítünk, hogy ezzel is védjük a fogakat, amíg elkészül a végleges munka. Hogy az ideiglenes fogpótlás a helyén maradjon, kerülje a ragacsos (rágók) és a kemény ételek fogyasztását, amennyiben lehetséges, inkább a másik oldalon rágjon.

Előfordulhat, hogy az ideiglenes korona vagy híd lemozdul vagy leesik. Ilyen esetben óvatosan próbálja meg visszahelyezni. Ha nem sikerül, vagy eltörött, akkor hozza magával, hogy visszaragaszthassuk. Nagyon fontos, hogy az ideiglenes korona a helyén maradjon, mivel ez védi az előkészített fogat. Fontos, hogy normálisan mossa a fogát, de a fogselymezéssel óvatosan, az ideiglenes hídon ne húzza át a fogselymet, nehogy kimozduljon.

Amikor a fogat elzsibbasztjuk, a nyelv, az ajkak, a szájpadlás, a garat is zsibbadt. Kérjük ne egyen, ne igyon, ameddig a zsibbadás teljesen el nem múlik.

A végleges beragasztás után a fogak körül mindenhonnan lepucoljuk a fölösleges ragasztót. Néha előfordul, hogy egy-egy ragasztódarab elkerüli a figyelmünket, mely néhány nap után érezhetővé válik. Kemény, éles szélű, elálló anyag. Próbálja meg lemosni vagy lekaparni, ha nem sikerül keressen fel bennünket. A ragasztás után 3-4 óráig ne rágjon.

Normális, ha a kezelés után hőre vagy nyomásra érzékenységet érez. Ez az érzékenység, miután felhelyezésre került a végleges korona vagy híd, pár nap alatt elmúlik. Ha szükséges, enyhe fájdalomcsillapítót lehet használni. Ami fejfájásra már használt, az erre is megfelelő, használata az utasítás szerint. Amennyiben tartós fájdalma, esetleg egyéb kérdése vagy problémája van, hívja a rendelőnket.

 

Tudnivalók fogfehérítés után

Gratulálunk fehérebb, ragyogóbb mosolyához!

Biztosak vagyunk abban, hogy mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy ezt meg is őrizze. Ehhez adunk néhány hasznos tanácsot:

Az első 48 órában a fogak könnyen elszíneződhetnek. Ezért ebben az időszakban kerülje a dohányzást és az olyan ételek és italok fogyasztását, amelyek egy fehér blúzon is foltot hagynának. Ilyenek:

  • vörösbor
  • vörös húsok
  • curry
  • szójaszósz
  • kávé és tea
  • bogyós és sötét gyümölcsök, valamint ezek levei
  • paradicsom, paradicsomlé, paradicsomszósz
  • sötét zöldségek
  • kóla
  • ételszínezéket tartalmazó ételek és italok


A kezelés után 1-3 nappal ritkán, enyhe fogérzékenység előfordulhat. Ennek kockázatát csökkentheti, amennyiben kerüli a kifejezetten forró és hideg ételek és italok, valamint a savas gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztását. Az érzékenységet hatásosan enyhítik a Sensitive típusú fogkrémek. (Elmex gél, Colgate sensitive Pro-Relief, GC Tooth Mousse) Amennyiben ennél hosszabb ideig fennálló érzékenységet tapasztal, keressen bennünket.

Minden fehérítés idővel elhalványodik, és a fogak fokozatosan sötétebb árnyalatúra változnak. Hogy a fehérséget minél tovább megőrizze, kerülje a dohányzást és a színező ételek és italok fogyasztását. A fehérítés egy-két évente megismételhető.

Rendszeresen ápolja fogait. Rendszeres, professzionális fogtisztítással és jó szájhigéniával sokáig megtarthatja szép mosolyát.

Sok örömet kívánunk új mosolyához, további kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal.

„Az a megnyugtató a szakrendelőben, hogy megoldást kínálnak, nem a problémát hajtogatják”

Csak egy kattintásra van problémája megoldásától

Pácienseink véleménye

Szabó Judit

Szabó Judit

Egy fog pótlása azonnal

Választhattam hogy egy hármas hidat építünk, de azt nem szerettem volna mert ép fogat is érintett volna. Akkor mondta Gyula az implantátum lehetőséget, a rendelőben részletesen megmutatta hogy mire számíthatok, elmesélt mindent. Nagyon tetszett hogy megcsinálták az implantátumot és utána már egyből fog is volt rajta.

Énekes Miklós

Énekes Miklós

Fogpótlás

Egy barátom adta meg és ajánlotta a doktor úr címét, és hála istennek hittem neki és eljöttem. Már az első kezelésnél éreztem a precizitást, tudást és törődést, minden pillanatban tudtam hogy mit csinál és miért. A régi félelmek átalakultak teljes bizalommá, és a végeredmény egy egészséges csodás fogsor volt és vele együtt a boldogság.

Csák Mónika

Csák Mónika

Implantáció

Mindig problémásak voltak a fogaim, az egyik fogam hosszában elrepedt és ki kellett húzni. Már állandó vendég vagyok, számomra a bizalom az első, és én a doktor úrban maximálisan megbízom. Alaposan megvizsgál és mindenről tájékoztat, úgy hogy egy civil is megérti milyen beavatkozások lehetségesek.

Az egészséges fogak 10 titka

Válaszoljon 10 kérdéses szájápolási tesztünkre, és megtudja, van-e még tennivalója, hogy fogai egészségét egy életen át megőrizze.